top of page
תמונת הסופר/תמערכת ישר

מלחמה ושוויון: סיכום דו-שבועי


 



מאמר המערכת האחרון שלנו התפרסם ביום העצמאות, לפני שבועיים ויומיים בלבד. קשה לדמיין שבזמן הקצר הזה הספקנו לחוות עימות צבאי בין ישראל לעזה - פרק נוסף במה שנראה לעתים כסדרה אינסופית עגומה, שבהיעדר חזון ותקווה הצדדים נגררים אליה שוב ושוב, בשעה שמעגל ההרס וההרג מתרחב.

בימים שקדמו ל'סבב' - איזו מילה מכובסת - הגיע לקדמת השיח הציבורי נושא השוויון, או ליתר דיוק, אי-השוויון היסודי שעליו מושתת המבנה החברתי-כלכלי של המדינה. נושא זה, שיש הרואים כמעין סטיה מהויכוח על ההפיכה המשטרית, ויש רואים אותו כחלק מהותי במיוחד שלו, זכה להתייחסות נרחבת, מרובת זוויות מבט, גם בישר.


בימים שקדמו ל'סבב' - איזו מילה מכובסת - הגיע לקדמת השיח הציבורי נושא השוויון, או ליתר דיוק, אי-השוויון היסודי שעליו מושתת המבנה החברתי-כלכלי של המדינה. נושא זה, שיש הרואים כמעין סטיה מהויכוח על ההפיכה המשטרית, ויש רואים אותו כחלק מהותי במיוחד שלו, זכה להתייחסות נרחבת, מרובת זוויות מבט, גם בישר.

טורו של ד"ר שרגא ביק הוקדש לביקורת על מאמר שפורסם בכתב העת 'השילוח', בו ניסה המחבר ללמד סנגוריה על מכלול מרכיבי ההפיכה המשטרית. בתגובתו - שלא חסכה אמנם את שבטה מבית המשפט העליון - התמקד ד"ר ביק בשאלת השפעתה הפוטנציאלית של ההפיכה על השוויון בין יהודים לערבים, וטען כי הסנגוריה ב'השילוח' מיתממת במקרה הטוב, ושקרית במקרה הרע; שכן מה שמפריע לתומכי ההפיכה, למעשה, איננו הרכב השופטים, אלא המשפט עצמו, כלומר, הרעיון הנעלה של מנגנון שנועד למנוע אפליה ולקדם צדק.

ד"ר יואל קרצ'מר-רזיאל הצביע על ערך השוויון כנקודה מרכזית במחלוקת הנוכחית, בהמשך למאבק רב השנים בין כוחות המקדמים את השוויון במדינת ישראל ובין אלה המעוניינים להצר ערך זה. בשולי הדברים הוא הודה גם שלדאבון לבו, "כאדם שומר מצוות, יש בתורה ובתרבות היהודית יסודות עמוקים של אי-שוויון", אלא ש"יש בצדם קולות עקביים ומחויבים של תפיסה שוויונית" - ושומה עלינו לאמצם.

פרופ' גיא מירון, בטור שהתבסס על נאום בהפגנה בירושלים לאחר יום העצמאות, שיתף בסיפורו של אביו, שלמרות הזדהותו עם תנועת בית"ר ועם הליכוד - וחוויותיו כלוחם בשורות האצ"ל בקרב על הרובע היהודי ערב הקמת המדינה - סבור כי הרעיון שפוליטיקאים ימנו שופטים אינו אלא רעיון עוועים. כמומחה להיסטוריה יהודית, ציין מירון כי לימוד ההיסטוריה הסבוכה שלנו ראוי שיהיה חלק בלתי נפרד בעיצוב מושכל של היהדות הישראלית העכשווית; וכי דווקא משום כך זכר היותנו מיעוט לאורך הדורות מחייב אותנו להמשיך לפעול לאורה של מגילת העצמאות.

אור רפל-קרויזר דן בנושא רגיש אחר, שממעטים מאוד לעסוק בו: שאלת השוויון בנטל והציבור הדתי-לאומי. רפל-קרויזר צלל אל הנתונים המספריים והצביע על פער של ממש בין הדימוי העצמי של ציבור זה, לבין המציאות: הן בכל הנוגע לשירות הצבאי, הן בתרומה לכלכלת ישראל. מדבריו עולה כי הציבור הדתי-לאומי, ולא רק החרדי, חב את קיומו בצורתו הנוכחית למבנה כלכלי-חברתי בלתי שוויוני בעליל, המעורר שאלות נוקבות.


לקראת יום ירושלים

לוח הזמנים הפוליטי מלמד ששאלת השוויון תמשיך להעסיק אותנו גם בתקופה הקרובה. מהלכי הממשלה לקראת אישור תקציב המדינה, אופיה של חלוקת עוגת הכספים בין המגזרים השונים בישראל, שאלת 'קרן הארנונה' העולה כעת לכותרות במסגרת דיוני חוק ההסדרים - כל אלה מעידים שהנושא כאן כדי להישאר, ואף אנו בישר נמשיך לעסוק בו.


בצד העיסוק בשוויון ובאי-שוויון, הימים הקרובים מזמנים אירוע ספציפי, המקפל בתוכו - באופן מרוכז ביותר - רבות מהשאלות שמעסיקות את כתב העת שלנו מאז ייסודו: יום ירושלים.

אלא שבצידו, הימים הקרובים מזמנים אירוע ספציפי, המקפל בתוכו - באופן מרוכז ביותר - רבות מהשאלות שמעסיקות את כתב העת שלנו מאז ייסודו: יום ירושלים. בסוגיית מזרח ירושלים נגענו כבר בעבר (בטור של ד"ר טפת הכהן-ביק על 'איסט–סייד'), ולכך הוספנו השבוע קישור למערכי שיעור מיוחדים שנכתבו על ידי לימור יעקב-ספראי ויואל קרצ'מר-רזיאל ("ציון במשפט תפדה"), מערכים שמטרתם להדגיש את ההיבטים הסוציאליים והאוניברסליים של קדושת ירושלים, להכיר לתלמידים את המציאות הפוליטית והיומיומית במזרח העיר, ולבחון באופן ביקורתי את מצעד הדגלים. מערכי שיעור אלה מזכירים גם שחינוך, לא פחות מטורי דעה חוצבי להבות, הוא כלי רב-חשיבות בכל מהלך לשינוי חברתי ותרבותי.


* * *


בימים הקרובים נמשיך לפרסם מאמרים העוסקים הן ביום ירושלים, הן בשאלת השוויון. בנוסף, עם המבט קדימה אל חג השבועות, ברצוננו לפרסם מאמרים העוסקים באופיו של לימוד התורה בחברה הדתית בפרט ובחברה הישראלית בכלל. מה תפקידו של הלימוד בתהליכים החברתיים, הדתיים והפוליטיים העוברים עלינו? באיזו מידה קשורות תפיסות מסוימות של התורה, ו/או פרקטיקות מסוימות של העיסוק בה, למשבר העכשווי? אנו מזמינים אנשי ונשות חינוך ותורה לשלוח מאמרים שיוקדשו לנושא חשוב זה.



בברכת שבוע טוב, ובתקווה לשלום ושקט,

מערכת ישר



 

רוצה לקבל עדכונים על טורים חדשים ב'ישר'?

להצטרפות לעדכון יומי בקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו, לחצו כאן.

להצטרפות לרשימת תפוצה לעדכון שבועי בדוא"ל - כאן.



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page