top of page

אודות

ישר: כתב עת מקוון לתורה עם דרך ארץ, נולד ברגע של משבר. הממשלה ה-37 של ישראל, שקמה בחורף של שנת תשפ"ג ושעמדה לכאורה לחתום תקופה ממושכת של אי-יציבות פוליטית, מציבה את מדינת ישראל ואת החברה הישראלית בפני מציאות חסרת תקדים. ממשלה זו - הימנית ביותר והדתית ביותר (על פי מושגיה שלה) בתולדות המדינה - מנהלת, נכון לזמן כתיבת שורות אלה, תהליך חקיקה מהיר ודורסני שנועד לשנות את שיטת המשטר מן היסוד ולפגוע אנושות באופיה הדמוקרטי. היא מקדמת צעדים שמטרתם שליטה פוליטית במינוי שופטים, ביטול הביקורת השיפוטית, צמצום כוחו של הייעוץ המשפטי, ועוד; וכל זאת כאשר ראש הממשלה עומד למשפט על עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, ומצוי בניגוד אינטרסים מובהק.

הסכנות הנובעות מתוצאותיו של מהלך זה ברורות: הענקת כוח בלתי מרוסן לרשות המבצעת, פגיעה במיעוטים ובקבוצות מוחלשות, צמצום החופש האקדמי, גרימת נזק ארוך-טווח לכלכלה - אלו רק מקצת מן הסיבות המובילות עשרות ומאות אלפי אזרחים ואזרחיות להשתתף מדי שבוע בהפגנות ובפעולות מחאה בכל רחבי הארץ.

בצד כל אלה, ההפיכה המשטרית, והתנהלותה של ממשלה זו בכלל, מקפלת בתוכה סכנה נוספת, חמורה לא פחות: סכנה לעתידה של היהדות. למרבה המבוכה, תורת ישראל מגויסת על ידי הקואליציה הנוכחית ככלי לקידום סדר יום אנטי-דמוקרטי, גזעני ומפלה; להתרחקות מערכי מוסר אוניברסליים; לכפיית תפיסות דתיות מסוימות מאוד במרחב הציבורי; ולהתנכרות למדע ולהשכלה.

בנסיבות אלה, החשש מפני חילול השם נעשה מוחשי ומיידי; הוא מטלטל את הדעת והלב. לעתים נדמה כמעט כי סיכוייה של התורה לשרוד כתורת חיים שדרכיה דרכי נעם וכל נתיבותיה שלום, הולכים וקטנים מול עינינו המשתאות.

 

ישר מבקש לספק מענה כלשהו למשבר הזה.

להמשך קריאה...

שאלות ותשובות

מי עומד מאחורי ישר? 

ישר הוא יוזמה פרטית של שלושה חברים - איתי מרינברג-מיליקובסקי; טפת הכהן-ביק; יואל קרצ'מר-רזיאל - שהחליטו לעשות מעשה ולהקים כתב עת חדש לתורה עם דרך ארץ.

האם ישר מופעל או נתמך על ידי גוף פוליטי?

לא.

מי מממן את כתב העת?

כתב העת מופעל בהתנדבות על ידי הצוות המייסד. אם ברצונך לסייע לנו כלכלית (למשל, על מנת לתמוך בקידום כתב העת ברשתות החברתיות), תוכל/י לעשות זאת כאן.

כתבתי טור ואני רוצה לפרסם אותו...

מצוין. אנא שלח/י את קובץ הטקסט בצירוף תמונה שלך (עם קרדיט לצלמ/ת, במידת הצורך) ותיאור ביוגרפי קצר לכתובת הדוא"ל שלנו. המערכת תבחן את הטור, ואם הוא יימצא מתאים לכתב העת וראוי לפרסום - הוא יפורסם. 

האם רק דתיים/ות כותבים/ות לכתב העת?

לא. תנאי הבסיס לפרסום טור באתר איננו הזהות הדתית של הכותב או הכותבת, כי אם הרלוונטיות של הטור לדיון הציבורי בסוגיות יהודיות ודתיות שעל סדר היום, ולקידום תפיסת עולם של תורה עם דרך ארץ.

מהי תפיסת העולם של כתב העת? מה הכוונה, בעצם, ב'תורה עם דרך ארץ'?

דרכו של כתב העת נוסחה בבהירות במניפסט שפרסמנו עם השקתו. אפשר לקרוא אותו כאן.

אני מזדהה עם הרבה מהתכנים בכתב העת, אבל לא עם כולם...

טוב מאוד! גם אנחנו לא בהכרח מזדהים באופן מלא עם הכל. בעידן של 'תיבות תהודה' חד-מימדיות, אנחנו מאמינים בחשיבות החשיפה למגוון הדעות המאפיין את השיח הדתי הדמוקרטי והליברלי לגווניו השונים - מהימין המתון הממלכתי, ועד השמאל הדתי.

אם כתב העת מאמין בדמוקרטיה, מדוע אין בו תכנים של הימין הקיצוני?

משום שיש לנו תפיסת עולם דתית וערכית המתנגדת באופן עמוק לזו של הימין הקיצוני. מלבד זאת, לימין הקיצוני יש די והותר במות בעיתונות המגזרית, ואיננו מעוניינים להעניק לו חשיפה נוספת.

כיצד אוכל לדעת על טור חדש שפורסם בכתב העת?

מומלץ להצטרף לאחת מרשימות התפוצה שלנו, כאן. אפשר לקבל עדכון יומי בווטסאפ, עדכון שבועי בדוא"ל, וכן לעקוב אחרינו בפייסבוק ובטוויטר.

חיכיתי שנים לכתב עת כזה. כיצד אוכל לעזור לקידומו?

גם אנחנו :) נשמח לכל עזרה בהפצת כתב העת ברשתות חברתיות וכיוצא בזה; הן לקהל ה'טבעי' שלו, והן לקהלים אחרים. אם יש לך רעיונות נוספים, נשמח לשמוע!

המערכת

ד"ר איתי מרינברג-מיליקובסקי

 

חוקר ספרות חז"ל, בוגר ישיבת עין-צורים,

מרצה בכיר במחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב

ד"ר טפת הכהן-ביק

חוקרת ספרות עברית, למדה במדרשות מגדל-עוז ולינדנבאום. לימדה בבתי מדרש ובמוסדות להשכלה גבוהה.

פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת פנסילבניה

ד"ר יואל קרצ'מר-רזיאל

עוסק בחינוך, הוראה והכשרת מורים 

במכללה האקדמית אחוה, במרכז

לטכנולוגיה חינוכית, ובמדרשת רוני

תמונה של איתי מרינברג-מיליקובסקי
תמונה של טפת הכהן-ביק
תמונה של יואל קרצ'מר-רזיאל
bottom of page